Marijino krštenje

Propovijed na 3. vazmenu nedjelju

Današnja je misa posebna. ZKŽ ovom sv. misom zaključuje svoju malu duhovnu obnovu. Meditirali su, tražili važne odgovore, molili... Još više ova je misa obilježena osobitim događajem. Jedno dijete primit će prvi i temeljni sakrament, postat će dijete Božje, subaštinik neba, član Crkve.

Treće Isusovo ukazanje važno je jer pokazuje da Isus i nakon uskrsnuća hodi uz Galilejsko more gdje je prije kao Učitelj privlačio mnoštva, činio čudesa, pozivao odabrane... Isus opet čini čudesa.

Uskrsnuće Isusovo za učenike nije skok u neku zamišljenu stvarnost i bijeg od stare karijere, nego blaženi dovršetak Isusove pedagogije. Kršćanska vjera nije maštarija i uskogrudna pohlepa za neobičnim iskustvom, nego zalaganje za život živih ljudi. Evo, apostoli su opet tamo gdje ih je Učitelj na početku bio pronašao. Imaju oni svoju struku u kojoj su vrsni i uporni. Ribari su. I Bog to cijeni.

Znate vi dobro, draga moja braćo i sestre, zašto Gospodin Petra proziva i pita o njegovoj ljubavi. One noći kad su uhitili Isusa bijaše ondje vatra, i ovdje je vatra. Onda tri pitanja i tri odgovora, ovdje isto tako. Tamo plač, a i sada provala kajanja i utjehe, duboke tuge i slatke radosti. Suze pokajanja prelijevaju se u suze radosnice i svjedoče kako podmukla bol prestaje. Tajna pomirenja postaje očita, osjeća se do u dubinu duše. Sada Petar može shvatiti što znači nalog: "Kome otpustite grijehe, otpuštaju im se!"

Isti je Petar, jednako brzoplet i odmah skače u vodu. Na riječ Isusovu isti čas spremno izvlači mrežu punu velikih riba. Ipak postaje drugačiji. Kad kreće u ribolov, svi odmah idu za njim jer su ga prepoznali kao vođu. Trostruki nalog "Pasi ovce moje!" daje mu novo poslanje. Ribar postaje pastir i podsjeća nas – baš na današnji dan Zemlje – da treba razborito upravljati i čuvati.

Petar postaje poput Mojsija koji je čuvao stada svoga tasta kad je primio poslanje da povede cijeli narod u obećanu zemlju. Petar je sada spreman čuti onaj poziv koji je već davno obilježio početak: "Idi za mnom!" kaže Isus na kraju.

Događaji u Jeruzalemu dokazat će da je škola bila uspješna. Petar će govoriti u ime svih kao pravi pastir. Moći će posvjedočiti da je Bog uskrisio Isusa i uzvisio ga kao Spasitelja jer ga je sam susreo i osjetio silinu Božjeg oproštenja.


Napunit će Petar Jeruzalem Isusovim naukom i tako pokazati da je postao ribar ljudi. Uskrsni Jeruzalem i nas upozorava: I ovaj naš grad imat će budućnost tek onda kad zaklanom Jaganjcu poda slavu, čast i blagoslov – Kristu raspetom kojega Bog desnicom uzvisi. Zato je Uskrs poslanje za sve nas.

Zato mi raširenih ruku primamo ovo dijete danas. Bit će kršteno u onome Imenu za koje su apostoli radosno podnijeli pogrde. Primamo ga zato da se i Zagreb napuni Kristovih Duhom i naukom. Amen.

Palma, 22.04.07.

N. Bilić SJ