Ana Mikulić

Noa i potop

 

Poštovane kolegice i kolege, poštovani profesore, moj današnji zadatak je podsjetiti vas na ono što zasigurno znate, jer ste se s time susreli kada ste bili još mali, ali i na početku ove akademske godine. Riječ je o 4 poglavlja iz knjige postanka, dakle 1. knjige Petoknjižja, a to su 6, 7, 8 i 9 poglavlje.

Za početak ćemo pokušati odrediti neke formalne značajke tog teksta. Za sve koji ne znaju, kada kažem formalne, onda mislim, na mjesto i vrijeme radnje, sadržaj odnosno temu  te naravno likove.

Iako sam nabrojala ovim redoslijedom, ipak ćemo krenuti od ovoga posljednjeg.

SADRŽAJ:

Kao što smo naučili, ispred pojedinih cjelina u Bibliji zbog lakšeg snalaženja uvedeni su  svojevrsni podnaslovi. Upravo radi tih podnaslova, nije teško odrediti sadržaj ova 4 poglavlja.

Svi ti podnaslovi krenuvši od prvoga:

1.      Bog odluci uništiti pokvareni svijet 

2.      Potop

3.      Kraj potopa

4.      Bog sklapa savez i blagoslivlja Nou

mogli bi svesti na jedan malo kraći: Potop i Božji savez sa Noom.

LIKOVI:

Kao ni sadržaj ni likove nije teško odrediti; naravno protagonist je Noa, ali i sam Bog koji otvoreno izriče svoje naredbe. Naravno tu susrećemo i neke druge manje značajne likove, kao što su Noina djeca ŠEM, HAM, JAFET, njihove žene, ali i Noina žena.

No u posljednjem poglavlju smo spomenuti i mi, svaki od nas, jer Bog sklapa savez sa svim ljudima. Tako da smo i mi iako ne fizički i svjesno, dakle INDIREKTNO prisutni u ovom tekstu ipak od Boga prozvani kao sudionici radnje.

VRIJEME I MJESTO:

 Da bi došli do odgovora na pitanje kada i gdje, potrebno je malo dublje zaviriti u tekst.

MJESTO RADNJE: ako pročitamo samo ova 4 poglavlja neće biti lagano odrediti mjesto radnje, trebamo znati da kada određujemo mjesto radnje ne mislimo na Noinu arku jer se tamo zapravo radnja ni ne odvija. Ovdje mislimo na konkretno mjesto, to naravno nećemo saznati, ako površno budemo čitali ova  4 poglavlja, trebamo malo se zadubiti u tekst.

Danas se sa sigurnošću može reci da se sve odvijalo u blizini gore Ararat, a ujedno se vjeruje da se tamo nalaze i ostatci Noine arke (nalazi se i u tekstu Post 8,4)

 

 

VRIJEME RADNJE:

Što se tiče vremena radnje tu možemo puno više saznati iz ova 4 poglavlja. No svakako nije lako definirati vrijeme radnje. Zasigurno će najtočnije datiranje biti ako kažemo da se radnje

*       počinje odvijati 120 godina prije potopa (?????), a svojevrstan dokaz za to nalazimo u Post 6,3b.

*      A sam potop dogodio se u 600 godini Noinoga života, 17 dana 2 mjeseca (Post 7,11)

*      Post 8,4 17 dan mjeseca 7, završetak kiše i potopa.

*      Post 8,13 vode usahnuše 601 godine prvoga dana, prvoga mjeseca.

*      Izlazak iz korablje 27. dan 2 mjeseca na Božju zapovijed.

Sama radnja tu ne završava, ono se odvija do kraja Noinog života. Dakle, Noa je nakon toga proživio još 350 dana nakon potopa, dakle ukupno je Noa proživio 950 godina (Post 9,29)

 

Prve pitanje koje nam se postavlja glasi; zašto je Bog odlučio uništiti sve što je stvorio?

Odgovor na to pitanje nalazimo  već na samom početku 6 poglavlja (Post 6,2)

No ovdje ne susrećemo samo Božju razaračku stranu, ovdje susrećemo i Božju tugu zbog toga što je svijet takav i tu se Bog pokajao što je stvorio takav svijet. A zapravo kad se mi kajemo, kada nam je zbog nečega zao i to želimo promijeniti.

Kao rezultat toga kajanje slijedi i Božja odluka da uništi sve na zemlji, no sa jednim izuzetkom, a to je Noa.

Nakon toga susrećemo Noinu povijest, naravno on je od sviju drukčiji upravo po tome što je poslušan Gospodinu. Značajno je da je imao 3 sina koja su također s njim na Gospodinovu zapovijed krenuli u korablju.

Bog točno daje Noi sve podatke kako treba što učiniti, dakle ne ostavlja mu nikakvu odgovornost osim poslušnosti, što je zapravo u jednu ruku prevelika odgovornost.

Naravno isto tako Noa ulazi u tu korablju kada mu to Gospodin kaže... dakle on ne provodi samovolju nego pomno sluša svaku Božju riječ i upravo po tome se razlikuje od svih ostalih ljudi toga vremena. Od 20-22 retka 6 poglavlja možete zapravo pročitati ovo što sam vam ja upravo rekla.

Također tu susrećemo i brojku 40, 40 dana i 40 noći padati će kiša kako bi se ostvario Božji naum da potopi svu zemlju. Istu ovu brojku 40 nalazimo kada Isus posti i moli 40 dana i 40 noći.

Za nas ovaj opis o Arci i ulasku nije bitan nego je bitno ono što piše u 7,23, a tamo stoji da je Bog uspio u svome naumu, i jedinstvena pouka koja od tu slijedi je sljedeća: Bog uvijek čini ono što je za čovjeka  najbolje i uvijek može učiniti sto god poželi.

Tako dolazimo do 8 poglavlja kojem saznajmo nešto o kraju potopa, o tome kako je Noa shvatio da je zemlja suha i da može izići, no za nas to nije bitno, nego je bitno ono što piše u Post 8,21, a tu piše  da Bog nikada više neće uništiti sva živa bića, a sudeći prema onome što mi znamo, Bog se doista držao svoga obećanja.

I sad ono 9 poglavlje koje je za nas svakako najvažnije.

To je poglavlje u kojem je sklopljen prvi savez u Bibliji i to je poglavlje u kojem je Noa blagoslovljen.

Meni je bilo posebno zanimljivo usporediti neke retke biblijskoga teksta npr:

 

U Post 9,1 stoji: (citat)

I u potpunosti se podudara sa onim što nalazimo u Post 1,28.

S druge pak strane u 9,3 i 1,29s nalazimo jednu razliku, razlika je u tome što je sada čovjeku za ishranu ponuđeno sve, ne samo bilje nego i životinje.

Isto tako u 9,5s jasno je napisano koliko je visoka cijena ljudskog života.

 

Nešto o savezu možemo saznati iz Post 9,9-11, dakle da je savez sklopljen sa svim živim stvorovima tada ali isti taj savez vrijedi i danas. Nakon toga saznajemo da je DUGA Božji znak sjećanja na taj trenutak. Neki to tumače kao da je Bog ostavio svoj luk u nebo i tako prekinuo svaki  naum o uništenju čovječanstva.

Samo 9 poglavlje završava s onim što je za nas malo manje bitno, da je Noa prvi koji je zasadio vinograd, da je prvi koji se u Bibliji opio i da je prvi koji je jednog svoga sina prokleo (proklinjanje Kanaan ), a drugu dvojicu blagoslovio.