Kategorije
Duhovnost

Molitva za dar opraštanja

Uz Mt 18, 21-35 (A 24. nedj.)

unknown artist; Agnus Dei with a Banner of the Order of St John; Museum of the Order of St John; http://www.artuk.org/artworks/agnus-dei-with-a-banner-of-the-order-of-st-john-135595

Sveti Kralju nebeskoga kraljevstva, dobri Gospodaru moj! Ti znaš kolike si mi velike grijehe oprostio zbog pomirne žrtve svojega Sina. Zbog Jaganjca Božjega, njegova križa i uskrsnuća.

            Zato te molim: zaustavi me kad poželim svojim rukama krojiti pravdu. Spriječi me da ne činim nasilje i zlo svojemu bližnjemu koji se neznatno ogriješio o mene. Ne dopusti da ga svojim riječima, svojim ponašanjem, svojim mislima i osjećajima bacim u zatvor ljudske izoliranosti, prezira i ignoriranja.

            Oče nebeski, ako od srca ne oprostim ti ćeš tražiti od mene pravednu naknadu za sve moje prijestupe, svu krivicu i sve moje grijehe.

            Slušam tvoj božanski zahtjev i znam da svojim silama ne mogu. Tražiš da bezbroj puta oprostim, da opraštam u beskraj. Ne mogu. Baš zato padam ničice pred tobom i zaklinjem te: Podari mi milosrdno ganuće i sažaljenje svojega božanskoga srca. Daj da u središtu svoga bića spoznam kako se tebi srce smililo i ražalilo. Jedino tako mogu tvojom snagom oprostiti.