ak. g. 2019./20. Antropologija Staroga i Novoga zavjeta

Izborni predmet iz kršćanske antropologije
(ISVU 201283) (IZ2019), ECTS 3
Fakultet filozofije i religijskih znanosti (FFRZ)
Sveučilišta u Zagrebu

ljetni semestar ak.g. 2019./20.
ponedjeljkom od 12:15, FFRZ, dvorana P23

Ispiti

Radost, radost! Nakon što je dovršeno uskrsno doba, dolazi čas za uspjehe i rezultate. Gospodin Isus sretno je dovršio veliku misiju, poslao Duha s neba. Završio je mjesec Kraljice svibnja. Proslavili smo i Dan Države i Dan Grada. U ovom sasvim osobitom akademskom semestru koji je nas je potresao i pandemijom i potresom, došlo je vrijeme ubiranja plodova. Ispit je zaštićeni prostor u kojemu student ima priliku pokazati ono što zna. S veseljem i zahvalno poslušat ću odnosno pročitati. Dobro došli!

U ovim izvanrednim okolnostima mogućnost polaganja ispita je svaki radni dan od 2. lipnja sve do 3. srpnja (osim od 17. do 19. lipnja) od 9-12 i od 16-18 sati. Studenti po vlastitom izboru i mogućnosti mogu polagati ispit uživo ili online. Uživo na adresi Palmotićeva 31, Zagreb (kod bazilike Srca Isusova), a srijedom ovisno o mogućnostima na Fakultetu (Jordanovac 110). Online može se polagati bilo usmeno (npr. Skype pnikobilic ili Zoom 914 971 0107) ili pisano npr. putem e-maila. Najaviti se možete i preko društvenih mreža.

Za ispit, prema običaju i dogovoru, potrebno je – uz općenit pregled gradiva – podrobno pripraviti cjeline koje ste odabrali, pazeći osobito na poznavanje biblijskoga teksta. Zbog izvanrednih okolnosti dovoljno je iznijeti ono što se obradili i naučili. Kod najave za ispit, osim odabira gdje i kako ćete polagati, možete napomenuti koje ste cjeline odabrali.

Glavni oblik nastave jesu predavanja, zajedničko čitanje i tumačenje, a za sudjelovanje kao “materijal” služi sam biblijski tekst. Stoga je potrebno imati vlastiti primjerak Svetoga pisma. Na raspolaganju su dva uobičajena cjelovita hrvatska prijevoda: “Zagrebačka Biblija” (Stvarnost, KS i džepno izdanje) i “Šarićeva Biblija” (osvježeni prijevod nadbiskupa Ivana Ev. Šarića, HBD, Verbum, Glas Koncila). Za studij je najprikladnije izdanje Jeruzalemska Biblija jer donosi tekst podijeljen na odlomke s dodanim podnaslovima i naznačenim untarbiblijskim vezama na margini, te s brojnim bilješkama i uvodima.

Na internetu cijeli biblijski tekst nude: Kršćanska sadašnjost * Biblija.netIntratext (s automatskom konkordancijom). U studiju uvelike može pomoći i Zvučna Biblija.

Ovdje ponuđeni materijali popratnog su karaktera za studij svetopisamskoga teksta. Redovito su u uporabi kratice biblijskih knjiga (.pdf), te c – caput, poglavlje; v – versus, redak; s – sequens, sljedeći

Video-udžbenik: Biblijska antropologija

e-knjiga: N. Bilić, Biblijska antropologija

1) 2. 3. 20. Uvod i osnove; čovjek na “sliku Božju” (PDF) * (PPT)
2) 9. 3. 20.  Kajinov sindrom; Blagoslov – dan i zadan (PDF) * (PPT)
3) 16. 3. 20. Biblijski molitelji (PDF) * (PPT)
4) 23. 3. 20. Karizma vodstva u Svetom pismu (PDF) * (PPT)
5) 30. 3. 20. Biblijski fenomen proroštva (PDF) * (PPT)
6) 6. 4. 20. Čovjek patnik u Bibliji: Job u razgovoru s Bogom; Psalmi Krista raspetoga (PDF) * (PPT)
7) 20. 4. 20. Uskrs u Bibliji; Uskrsni ljudi: Magdalena, Toma, Petar (PDF) * (PPT)
8) 27. 4. 20. Biblijski menadžment (PDF) * (PPT)
9) 4. 5. 20. Problem nasilja u Bibliji (PDF) * (PPT)
10) 11. 5. 20. Čovjekova sreća u Svetom pismu (PDF) * (PPT)
11) 18. 5. 20. Milosrđe u Svetom pismu (PDF) * (PPT)
12) 25. 5. 20. Kriza u Svetom pismu (PDF) * (PPT)

***

pregled prijašnje nastave

29.05.12. Pitanja za ponavljanje gradiva