Kategorije
Duhovnost

Molitva zahvale, molitva prošnje

na Silvestrovo 2020.

Papa Franjo na predzadnji dan u godini, u srijedu, 30. prosinca, posljednju je generalnu audijenciju u 2020. posvetio zahvalnosti. Podsjetio je na onog jednoga gubavca koji se zahvalno vraća Isusu (Lk 17,15) i ima dvostruku radost: osim izlječenja, još i susrest s Isusom. Njegov primjer pokazuje, ističe Papa, da postoje zahvalni ljudi i nezahvalnici.

Kraj godine uvijek je prilika za zahvalan pogled unatrag, ali na čemu zahvaliti? Ovaj put također usrdno molimo za svršetak pandemije i za sve žrtve potresa. Molimo da Bog podari mir našem tlu i našim dušama. U Došašću smo živo osjetili kako se sav svijet ujedinio u iščekivanju da dođe spasenje. A ovi božićni dani do u dubinu, na zaista potresan, zastrašujući i tragičan način pokazuju nam kako je lomljiv, krhak, nestalan i uzdrman ovaj naš svijet u koji Spasitelj dolazi. Nema u sebi čvrste točke. A Isus dolazi, i to ne kao silan junak koji sve može, nego kao maleno Dijete. Sebe nam daje.

Na misi polnoćki u drugom čitanju, u Poslanici (Tit 2,11-14) slušali smo milosti Božjoj koja se već pokazala i o slavi koja će se tek očitovati. Iščekujemo je kao našu “blaženu nadu”, i to kod svake svete mise ponavljamo. Živimo između te dvije objave – to je naš vijek, naš sadašnji svijet. A i jedna i druga objava jest Isus.

Poslanica ističe da milost spasiteljica odgaja. Isus je sama sebe dao da nas otkupi i očisti. Stvara zajednicu. To smo “mi” – narod koji Gospodin za sebe uzima, bitan mu je, tiče se njegove biti prema riječima Poslanice.

Učitelj nas odgaja za život razborit, pravedan, u prijateljevanju s Bogom, ispunjen željom da činimo dobra djela. Za to se traži da zaniječemo i odreknemo se nepoštovanja prema Bogu te privlačnosti i nadahnuća samih stvorenja. Otkupitelj nam je omogućio da više nikad ne živimo bez Božjega zakona kao bezakonici. Ipak tek čekamo da se on, naš Spasitelj, pokaže u svojoj slavi kako veliki Bog.

Molitva Isusu:

Ti si, Gospodine, milina Očeva. Ti si milost spasiteljica za sve ljude. Već si nam došao, ali tek čekamo i blaženo se nadamo da ćeš nam do kraja pokazati kako si slavan, velik Bog.

Ti nas odgajaš. U tvojem životu vidimo što je razbor, pravednost i puna pobožnost u ovom našem svijetu.

Otkupitelju naš, snagom svojega presvetog Srca – samim sobom – očisti nas od nevjere, od nepoštivanja Božjega zakona i od robovanja stvorenim stvarima! Uzmi nas za sebe! Tako ćemo biti tvoj narod, tvoja predraga svojina!

Pitanja za rad:

  • 1. Gdje mi se je u protekloj godini pokazala Božja milost koja me spašava, Otkupitelj koji me čisti?
  • 2. Kada sam osjetio da sam dio živog Božjega naroda?
  • 3. Kako želim tražiti slavu velikoga Boga u idućoj godini?

Poslušajte!

Ilustracija: Eva Vukina https://www.instagram.com/evavukinaart/​ – (Nakon potresa u Petrinji i Banovini)

31. 12. 2020.

p. Niko Bilić, SJ